De molen van Ezaart onderging afgelopen jaar een uitgebreide renovatiebeurt. Dit in 1960 erkend beschermd monument is de laatste nog bestaande van de zeven windmolens die onze gemeente ooit rijk was. De Vlaamse Overheid gaf het gemeentebestuur een fikse onderhoudspremie.

Aannemer Peter Cox NV uit Wilrijk voerde de werken uit. Zo werd de bepleistering van de molenromp hersteld en gebeurden er verscheidene molentechnische onderhoudswerken. Ook de buitenkant van de molen kreeg een nieuw likje verf. De renovatiekosten bedroegen, inclusief btw, 90 000 euro. Het gemeentebestuur ontvangt voor 66 procent van de werkelijke kostprijs een onderhoudspremie van de Vlaamse Overheid.

 

Molen Ezaart

 

De molen van Ezaart werd gebouwd in 1856 door molenbouwer Karel Heylen uit Geel. In de jaren vijftig liep de molen bij een storm zware averij op en werd hij verkocht. De nieuwe eigenaars werden het SCK en het gemeentebestuur. Omdat de molen leegstond, begon hij te verkrotten. Voormalig burgemeester Sus Luyten en een aantal dorpsgenoten startten de vzw Vrienden van de Ezaartse molen. Dankzij hun inspanningen kon de molen in 1984 gerestaureerd worden. Sindsdien is de molen opnieuw maalvaardig.